Ademhaling

Stress heeft een directe invloed op je ademhaling. Wanneer je zenuwachtig en gestrest bent, adem je oppervlakkiger en sneller. In extreme gevallen gaat de ademhaling te snel en verlies je de controle erover. We spreken dan van hyperventilatie. Dat staat in scherp contrast met de rustige, diepe ademhaling van iemand die ontspannen is.

Door middel van een aantal oefeningen kunnen we in stresssituaties controle krijgen over onze ademhaling. Hierdoor kunnen we ons lichaam sneller tot rust brengen. Op deze manier vermijden we een aantal negatieve gevolgen van stress. Beheersing van de ademhaling is verder zeer belangrijk, omdat dat een grote rol speelt bij ontspanningsoefeningen en het verbeteren van het slaappatroon.

Borstademhaling en buikademhaling
We onderscheiden twee soorten ademhaling, namelijk borstademhaling en buikademhaling.

De buikademhaling is de meest efficiënte ademtechniek. Hierbij wordt actief gebruik gemaakt van het middenrif. Dit is een grote spier die een soort scheidingswand vormt tussen de buik- en de borstholte. Door de werking van deze spier wordt tijdens het inademen de lucht tot diep in de longen gezogen. Dit zorgt voor een rustige, diepe ademhaling.

Bij borstademhaling wordt alleen het bovenste gedeelte van de longen gebruikt. Andere ademhalingsspieren, zoals de tussenribspieren, worden ingezet om te ademen. Hierdoor wordt dan ook maar een gedeelte van de longcapaciteit benut. De ademhaling is oppervlakkig en de borstkas zet licht uit.

De meeste mensen maken gebruik van borstademhaling. Zij zouden ademhalingsoefeningen moeten doen, net zolang de buikademhalingsoefening een natuurlijke reflex wordt, ook in stressvolle situaties. Door bewust bezig te zijn met je ademhaling zul je in staat zijn stress van je af te zetten.
Op de volgende pagina vindt je 5 ademhalingsoefeningen die je kan doen. Klik HIER.