Eenvoudige yoga oefeningen

Wanneer je net begonnen bent met yoga heb je een lange weg te gaan totdat je de volledige controle over je lichaam hebt. Voor sommige yoga oefeningen zul je nog niet sterk genoeg zijn, terwijl je voor andere oefeningen nog niet lenig genoeg bent. Vergeet ook de oefening waarbij je je evenwicht moet houden niet!

Dit alles vergt heel wat oefening. Het fijne aan yoga is dat er oefeningen voor iedereen zijn, dus ook voor beginners zoals jij.

Op deze pagina heb ik een aantal oefeningen op een rijtje gezet die voor iedereen eenvoudig uit te voeren zijn. Ze vragen niet veel van je lichaam qua lenigheid of kracht en zijn vaak een goed begin om je lichaam voor te bereiden op de moeilijkere yoga oefeningen.

Op een andere pagina: https://blog.angelavanderploeg.nl/diverse-yoga-oefeningen/ staan nog veel meer oefeningen.

Opwaartse tafel (Sahaja Purvottanasana)
De opwaartse tafel is een makkelijkere variant van de omgekeerde plank. Het is een goede beginoefening voor het trainen van de balans en diverse spieren in het lichaam.

Wind bevrijdende houding (Pavanamuktasana)
Deze houding verhelpt ontstopping in de darmen en helpt bij winderigheid. Deze houding verbeterd de mobiliteit van de heupen.

Respectgebaar (namasté mudra)
Namaste, wat zoveel betekend als ik buig voor jou, is een bekend hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen.

Krokodil houding (Makarasana)
De krokodil of ook wel de zeehond genoemd is een yoga houding die uitstekend als herstel houding gebruikt kan worden.

Maanhouding (Shashankasana)
De maanhouding is een voorover buiging uit de vajrasana serie. Deze oefening werkt zeer ontspannend door de evenwichtige houding die wordt aangenomen.
Stoel (Utkatasana)
De stoelhouding wordt ook wel de intense heuphouding genoemd. Het is een eenvoudig uit te voeren yoga oefening voor het trainen van de dijen en enkels.

Kameel (Ustrasana)
De kameel is een goede oefening voor de longen, rug en wervelkolom. In de moeilijkere variant van de kameel laat je je handen op je onderbenen in plaats van je rug rusten.

Liggende zit (Urdhva Prasarita Padasana)
Deze eenvoudige houding is uitstekend voor het trainen van de spieren in de bovenbenen. Ook kan deze yoga oefening makkelijk worden aangepast zodat hij moeilijker of makkelijker is.

Staande Torsie (Katichakrasana)
De Staande Torsie is een goede oefening voor het leren beheersen van de ademhaling en het trainen van de buikspieren aan de zijkant van het lichaam.

Kraai (Kakasana)
De Kraaihouding is een eenvoudige asana die langere tijd kan worden volgehouden. Bij de moeilijkere variant wordt de ondersteuning van de handen weggelaten.

Eenbenige Sprinkhaan (Ekopada Salambhasana)
Een makkelijkere variant op de sprinkhaanhouding waarbij slechts een been omhoog wordt gebracht.

Plank (Phalakasana)
De plank is een houding die in veel yoga sessies wordt gebruikt als overgang van de ene naar de andere houding.

Kat (Bidalasana)
De Kat houding leert je om te bewegen vanuit het middelpunt van je lichaam. Hiernaast is het een goede oefening voor het coördineren van de ademhaling.

Kindhouding (Balasana)
De kindhouding of maanhouding is een ontspannende die vaak volgt na een yoga oefening die veel vergt van het lichaam.

Cobra (Bhujangasana)
Deze yoga oefening wordt ook wel Sarpasana genoemd, wat eveneens slanghouding betekent. De Cobra maakt deel uit van de Zonnegroet.

Held houding (Shirsha Virasana)
Met deze yoga oefeningen worden de spieren in de rug en billen gestrekt. Door de makkelijke houding kan deze oefening langere tijd worden volgehouden.

Makkelijke boot (Sahaja Navasana) Een gemakkelijkere versie van de volledige boot. Een goede oefening voor het trainen van de buikspieren.

Makkelijke Vooroverstrekking (Ardha Uttanasana)
Deze houding wordt ook wel de Voet-Handhouding genoemd en is onderdeel van de zonnegroet.

Leeuw (Simhasana)
Met je gezicht doe je een leeuw na door het puntje van je tong richting je kin te brengen. Deze asana is goed bij problemen met de stem en keel.

Berg (Tadasana)
De Berghouding is een staande houding waarbij je stevig op de grond staat. De berg houding wordt vaak gebruikt bij Hatha yoga, het is de begin houding voor veel staande houdingen.

bron: yoga-oefeningen.nl