EINDELIJK!!

Groot succes: landelijke chipplicht voor katten op komst

Verdorie, eindelijk, eindelijk!! Dit had ook wel wat eerder gemogen hoor!

De Dierenbescherming is blij dat er eindelijk een chipplicht komt voor katten. Donderdagmorgen kondigde minister Adema (LNV) aan dat hij een verplichte chip wil invoeren voor alle katten. De Dierenbescherming roept daar al jaren toe op, en is blij dat de minister daar de urgentie van inziet.

De chipplicht gaat in elk geval gelden voor huiskatten. Er wordt nog onderzocht of de maatregel ook voor zwerfkatten wordt ingevoerd. De Dierenbescherming heeft jarenlang gelobbyd en actie gevoerd voor een landelijke chiplicht. Gechipte katten kunnen doorgaans veel sneller met de eigenaar worden herenigd zodat dierenleed wordt voorkomen.

62.500 Vermiste katten per jaar

Jaarlijks raken er in Nederland zo’n 62.500 katten zoek. Van het aantal kwijtgeraakte katten belanden meer dan 6.500 in asielen van de Dierenbescherming. Van die dieren kan slechts 17 procent verenigd worden met hun baasje omdat er bij de rest een chip ontbreekt of de chip niet goed geregistreerd is. Ter vergelijking: voor honden is dit maar liefst 93 procent, waarmee wordt aangetoond dat chippen écht effectief is.

Chippen voorkomt dierenleed

Een verplichte chip voor katten zal de hoeveelheid dierenleed sterk reduceren. Niet alleen kunnen kwijtgeraakte katten sneller terug worden gebracht bij hun baasje ook de populatie verwilderde zwerfkatten zal op den duur afnemen. Om te wijzen op het belang van het chippen van katten, heeft de Dierenbescherming eind vorig jaar de campagne ‘Chip de kat!’ gevoerd.

Lees ook mijn artikel over DIER VERMIST. Wees voorbereid, chip je kat, zet je gegevens goed bij de instantie waar je dier is gechipt.  Kijk even bij de plaatste dierenambulance, die hebben vaak acties waardoor het chippen van je huisdier niet zo duur wordt. Dierenambulance Almere heeft altijd van deze acties. Laat je goed informeren!!