HSP en spiritualiteit

HSP staat voor: Hoog Sensitief Persoon. Een HSP heeft een gevoelig zenuwstelsel, is zich bewust van subtiele aanwijzingen uit zijn of haar omgeving en is snel overprikkeld in een omgeving met veel prikkels. Dit is een normaal kenmerk. 15 tot 20% van de bevolking is hoog sensitief en er zijn aanwijzingen dat dit eveneens geld voor alle (zoog) dieren.

Een HSP is gevoeliger voor subtiele prikkels. Je hoeft niet perse beter te horen, zien of ruiken dan anderen (het kan wel), maar je hersenen verwerken al die informatie en zijn er intenser mee bezig. Als je hoog sensitief bent betekent dat eenvoudigweg dat je sneller overprikkeld bent, sneller overstuur, sneller overrompeld. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap, met kenmerken die niet altijd door de omgeving worden begrepen. HSP’s worden vaak verlegen genoemd, of introvert, geremd, angstig etc. Vaak zijn die benamingen ten onrechte gegeven.

De oorzaak voor deze negatieve benadering ligt waarschijnlijk in het feit dat in onze cultuur assertiviteit en stoerheid de toon aangeven. Dit vooroordeel is net zo van invloed op het leven van HSP’s als de eigenschap zelf. Zelfs mensen die van je hielden hebben af en toe waarschijnlijk tegen je gezegd dat je niet zulke lange tenen moet hebben! Wil je meer weten, en wil je testen of je zelf hooggevoelig bent, kijk dan bij HSP Test.

Hoogsensitief betekent vaak wel dat emoties bij jou heftiger kunnen zijn. Daar kun je wat aan doen, als je dat wilt. Zo kun je negatieve emoties die uit het verleden stammen en die jouw leven nu nog negatief beïnvloeden, prima wegwerken met behulp van NLP technieken. Vraag ernaar. Zorg voor jezelf.