Over het chippen van uw dier

Chippen en registreren: verplicht voor honden!

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Deze verplichting begint al bij de fokker en/of handelaar die een pup wil verkopen. Als koper van een pup is het daarom belangrijk om te controleren of de pup inderdaad geregistreerd is bij een databank. Vraag dus altijd om een registratiebewijs. Hiermee kunt u een belangrijke stap zetten in het tegengaan van de illegale hondenhandel.

Als eigenaar bent u vervolgens verplicht om de hond na aankoop op uw eigen naam te registreren en de registratie altijd up-to-date te houden. In het menu ‘Verplicht voor honden’ leest u alles over deze wetgeving en wat dit voor u als hondenbezitter betekent.

Professionals die met honden te maken hebben kunnen meer informatie vinden op de Professionals website van het LICG.

In de loop van 2020 zal er een aantal maatregelen komen met betrekking tot het chippen en registreren. De bedoeling is dat bij aanschaf van een hond altijd een officieel EU dierenpaspoort wordt meegegeven. Chippers en dierenartsen zullen dan verantwoordelijk gaan worden voor de eerste aanmelding en registratie.


Teken de petitie asieldierencampagne “voorkom verdriet, chip je kat”

Wist je dat er in ons land jaarlijks ruim 38.000 katten verdwalen, waarvan wij er meer dan 10.000 opvangen? Helaas kunnen we slechts 17% van deze katten herenigen met hun baasje. We roepen daarom mensen op om hun kat te laten chippen.

Naast asieldierencampagne ‘voorkom verdriet, chip je kat’. werd er een petitie ‘maak chippen verplicht’ gestart.  Voor honden is de chip al verplicht, maar voor katten niet. De dierenbescherming wil dat de overheid in beweging wordt gezet om het chippen van katten te verplichten.

De petities zijn inmiddels afgelopen, maar je kunt de dieren zeker steunen, lees het hier:  onze projecten

Het is verstandig om bij een vermist of gevonden huisdier ook contact op te nemen met:

– Dierenasiel in uw woonplaats.
– Stichting Dierenambulance in uw woonplaats,
– Dieren Alarm Centrale – Tel.: 0900 – 2000112
– Dierenmishandeling of –verwaarlozing:
– Meldnummer dieren in nood: Red een dier, bel 144.

Helaas geven niet alle organisaties de meldingen door aan Amivedi, hou hier rekening mee.


In Almere heeft de dierenambulance vaak een chipactie voor huisdiereigenaren waarvan het dier nog niet gechipt is. De kosten hiervoor zijn € 12,50 en de chip wordt gelijk geregistreerd. Als de actie er weer is, wordt er op de FB pagina melding gemaakt.

Veel mensen denken dat wanneer ze hun dier laten chippen bij een dierenarts, deze chip gelijk wordt geregistreerd; helaas is dit niet het geval. Jij als huisdiereigenaar zult thuis zelf de chip moeten registreren, maar veelal wordt dat vergeten. Met alle gevolgen van dien…..