Over HSS

De omschrijving voor een hoogsensitief persoon (HSP) die ook een high sensation seeker (HSS) is, wordt het meest als volgt omschreven. ‘Je leeft met één voet op het gaspedaal en met één voet op de rem’. Het bizarre is, dat hier géén boeken over volgeschreven zijn. Terwijl, volgens Elaine Aron, de combinatie regelmatig voorkomt.

Dus misschien kun jij je deels vinden in alle tests en tips voor HSP’ers, maar sta je ook graag op een podium een publiek toe te spreken, of is je hobby parachute springen.

Als je een HSP bent én een HSS, kan het zijn dat het voelt alsof er intern twee personen continu met elkaar in discussie gaan. Het gevoelige deel, wat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS deel, wat op zoek is naar avontuur, spanning en risico’s.

Wat is het nou precies, een HSS?

Een HSS of thrill seeker is iemand die op altijd zoek is naar nieuwe inzichten en nieuwe intense ervaringen. Over het algemeen zijn dit extraverte mensen, maar het kunnen ook introverte mensen zijn. Ze zijn snel verveeld, snel overprikkeld en zoeken vaak hun grenzen op. Zoals bijvoorbeeld in spannende sporten (bergbeklimmen of auto races) grootse reizen of ze zijn dol op achtbanen. HSS’ers zijn ook vaak bereid om risico’s te nemen. En dan bedoel ik risico’s op vele vlakken zoals, financieel, sociaal, fysiek of zelfs wettelijk (toch 150 km/per uur rijden waar het niet mag).

De combinatie van een HSP én HSS is eigenlijk een héél lastige. In de praktijk is het zo, dat je waarschijnlijk een hooggevoelig bewustzijn hebt, in combinatie met een grote gedrevenheid.
Het gevolg is dat je regelmatig te maken hebt met innerlijke conflicten. De ene kant is op zoek naar uitdagingen, nieuwe ervaringen en kicks, terwijl de andere kant je influistert dat dát veel energie kost en dat je eigenlijk zou moeten relaxen. Je hoort altijd ‘ja maar’ in je hoofd. Dit kan dan ook de nodige energie kosten.

Het HSS deel domineert vaak het gevoelige deel. De nieuwsgierigheid en het willen nemen van risico’s, wint het van de rustige eigenschappen van het gevoelige deel. Hierdoor kun je je met regelmaat uitgeput en emotioneel in de war kunt voelen.

De eigenschappen op een rij:

– Snel verveeld
– Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning
– Je zoekt grenzen op
– Je kan sterk wisselen in emoties
– Grote wilskracht
– Je weet wat je wilt en wat je niet wilt
– Je bent nieuwsgierig en ondernemend
– Je kent jezelf soms niet, door het heen- en-weren tussen HSP en HSS
– Je bent ongeduldig
– Als je je goed voelt omring je je graag met mensen
– Je kan een tikkeltje eigenwijs zijn 😉
– Je hebt moeite je gevoelige kant te erkennen
– Je vindt het niet erg om in het middelpunt te staan en kunt daar ook echt van genieten. En het andere moment kan je het zat zijn en heb je behoefte aan een moment voor jezelf
– Je komt waarschijnlijk extravert en zelfverzekerd over
– Je kan over komen als iemand die niet te peilen is. Het ene moment ben je actief en vol enthousiasme, het andere moment trek je je terug en heb je behoefte aan stilte
– Je kunt er slecht tegen als het niet gaat zoals jij wilt

Wat is belangrijk voor een HSP/HSS?

– BALANS!!!! Agenda, plannen en je eraan houden. Lastige opgave voor een HSP/HSS, maar geloof me dit helpt.
– Ken je eigen grenzen. Wat is jouw balans tussen activiteit en rust?
– Acceptatie, alleen dan kun je echte rust vinden.
– Plan een herstelperiode in als je HSS kant zich uitgeleefd heeft.
– Creëer een eigen ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken om te herstellen en relaxen.
– Ga de natuur in om een rustmoment te pakken.
– Slaap, zorg dat je genoeg slaapt, 7 á 8 uur per nacht. Als je uitgerust bent, ben je beter bestand tegen overprikkeling en is het makkelijker je emoties te doorgronden.
– Blijf in contact met je lichaam, door middel van aarden of gronden. Hierdoor sta je letterlijk steviger met twee benen op de grond en kun je makkelijker je grenzen aangeven.

Testen of je HSS bent?  klik hier.