Samsara yoga

Wat is Samsara yoga?
Samsara yoga is een zachte manier van yoga. De oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk ook wanneer je lichaam niet zo soepel is. Bij de Samsara yoga gaat het vooral om weer te leren voelen. Als men wil ontspannen moet men eerst weten waar er spanning in het lichaam bevind.
Tijdens de oefeningen is er aandacht wat er in het lichaam afspeelt.
Het gevoel vertelt je veel over hoe het lichaam reageert op de oefening. Je leert naar het gevoel te luisteren en erop te vertrouwen. Na een tijdje merk je dat er dingen voelbaar worden die je eerder niet van jezelf kende. Door deze ervaring kan je bijv. je bewust worden dat zonder dat je het merkte altijd je kiezen op elkaar klemt. Door de aandacht, de rust en de oefeningen wordt je steeds meer bewust van wat er in je lichaam gebeurt en leer en ervaar je hoe er altijd een verbinding is tussen de stoffelijke en geestelijke kant van je lichaam.

De betekenis van adem
De adem speelt een centrale rol bij yoga. Zowel lichamelijke als geestelijke spanningen kunnen er de oorzaak van zijn dat er storingen in het ademproces optreden. ook een verkeerde houding leidt tot ongemakkelijk ademen. Een van de grote boosdoener is wellicht ons jachtig bestaan. Onrust leidt tot een oppervlakkige adem. Een juiste adembeweging geeft zowel rust als ontspanning. Bij nogal wat mensen is de natuurlijke adembeweging niet meer aanwezig. Daarom wordt er tijdens de les aandacht gegeven aan het ademen, het bewust maken hoe het ademproces verloopt

De oefeningen
Belangrijk aspect bij de yogaoefeningen zijn de, aandacht, adem gevoel, bewustwording en ervaring.
Tijdens de oefeningen is er aandacht voor wat er zich in het lichaam afspeelt. Je leert de rol van het ademen daarin kennen. Het gevoel vertelt je veel over hoe het lichaam reageert op de oefening.
Je leert naar het gevoel te luisteren en erop te reageren. Na een tijdje merk je dat er dingen voelbaar worden die je eerder niet van jezelf kende Door deze ervaring kan je bewust worden dat je bijvoorbeeld je kiezen op elkaar klemt. Dankzij deze kennis schep je de mogelijkheid tot verandering.
De oefeningen worden in alle rust gedaan, je kan zo rustig uitproberen wat je grens is en wat je mogelijkheden zijn in de beweging. In de oefeningen ben je niet alleen bezig met je lichamelijke, maar ook je geestelijke gezondheid.

Diverse eenvoudige yoga-oefeningen vindt je hier: https://blog.angelavanderploeg.nl/eenvoudige-yoga-oefeningen/

Meditatie
Meditatie is een belangrijk onderdeel in de lessen. Meditatie staat voor het beoefenen van aandacht. Het beoefenen van aandacht betekend op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn bij alles wat er op dit moment aanwezig is, zonder daar over te oordelen. Meditatie helpt ons bewust te worden van automatische en onbewuste handelingen. Meditatie heeft te maken met jezelf zijn en iets te weten komen over, wie dat is.

Op de volgende pagina meer over meditatie.