Stop onnodig fokken met je dier

Bij mij staat het welzijn van het dier bovenaan; ik ben hun stem, omdat dieren zelf niets kunnen beslissen of aangeven dat zij iets niet leuk vinden.

Daarom ben ik van nature dierentolk en kan ik de emoties en gevoelens overbrengen en zelfs in bepaalde gevallen hun lichamelijke ongemakken voelen.

Maar ik wil ook voor alle diereneigenaren die het beste met hun dier voor hebben, toch het volgende onder de aandacht brengen.

Ik weet dat het leuk kan zijn als je een nestje van je hond of poes wilt. Echter, de consequenties worden vaak niet gezien of men wil het niet weten. Men ziet het gevaar er niet in en denkt totaal niet aan de moederhond/poes.
Hoe vaak lees ik niet dat er een “oepsnestje” of “pretnestje” op komst is en dan denk ik, mensen……oepsnestjes bestaan niet! Pretnestjes wel, maar die zijn vaak ondoordacht.
Er is wel een verschil tussen “oepsnestje” of “pretnestje”, welke je hieronder kan lezen.

OEPSNETSJES
– Het teefje is onverwacht gedekt
– Oepsnestjes komen zowel voor bij rashonden als bij kruisingen. Vaak ontstaan er kruisingen omdat het teefje door een reu van een ander ras thuis of uit de buurt is gedekt
– De honden en pups worden in veel gevallen goed verzorgd en er wordt in veel gevallen liefdevol met de honden omgegaan. Sommige honden en pups worden echter niet goed verzorgd, omdat de baasjes eigenlijk helemaal geen kennis hebben van dracht en pups of geen zin hebben in het nestje
– De ouderhonden zijn meestal niet getest op erfelijke ziekten. Dit betekent dat de pups kans hebben op het ontwikkelen van een erfelijke ziekte later

PRETNESTEJS
– Het teefje is gepland gedekt
– Het reutje is bewust uitgekozen. Soms is dit een eigen reutje, soms een reutje van iemand anders
– Pretnestjes komen zowel voor bij rashonden als bij kruisingen
– De honden en pups worden vaak goed verzorgd en er wordt meestal liefdevol met de honden omgegaan. Sommige honden en pups worden echter niet goed verzorgd, omdat de baasjes eigenlijk helemaal geen kennis hebben van dracht en pups.
– De ouderhonden zijn meestal niet getest op erfelijke ziekten. Dit betekent dat de pups kans hebben op het ontwikkelen van een erfelijke ziekte later

Ik ga het nu even hebben over “oepsnestje“, want die bestaan dus gewoonweg niet. Jij als eigenaar weet wanneer het krolstijd is voor je poes; jij als hondeneigenaar weet wanneer je hond loops moet worden.
Als je geen enkele intentie hebt om er voor te zorgen dat de poes of hond niet zwanger kan worden, ben je gewoon niet goed bezig. Als ik lees dat men zegt dat het helemaal niet erg is als de poes elk jaar zwanger wordt, of dat de hond per ongeluk zwanger is geraakt, dan denk ik echt……….mensen toch, waar zijn we mee bezig.

Je hond bijv. moet je gewoon aan de lijn houden, en dat 4 weken lang. Zorg er voor dat je hond niet uit de tuin kan ontsnappen en zoek die 4 weken geen losloopgebied op. Voor teven die samenleven met een reu geldt dat de honden tijdens de vruchtbare dagen gescheiden van elkaar moeten doorbrengen (als geen van de twee is gecastreerd). Zet ze allebei apart in een bech in verschillende ruimtes.

Voor poezen is het eigenlijk niet anders. Maar met poezen is het vaak een soort van Pretnestje. Want de eigenaar weet dat de poes gedekt kan worden in de krolstijd. Men weet vaak wel dat de kater van de hoek de boosdoener gaat worden en de kittens worden vaak wel goed verzorgd. Echter, getest op erfelijke ziektes is er niet en wanneer er dan toch een of andere ziekte sluimert, zullen de kittens deze ziekte ook weer krijgen.

KROLSHEID
De periode waarin de poes vruchtbaar wordt, staat bekend als krolsheid. Een poes is van nature seizoensgebonden krols. Dat wil zeggen dat de poes in het voorjaar start met het weer krols worden en in de winter stopt.
Dit komt omdat de toenemende lichthoeveelheid en daglengte een stimulerend effect schijnen te hebben op de krolsheid. Poezen die alleen in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar krols worden!!

Laat je poes de krolstijd niet naar buiten gaan. Houd haar binnen. Beter nog: steriliseer de poes. De kosten van de operatie om je kat te laten steriliseren zijn erg verschillend per dierenpraktijk. Mocht je het toch niet kunnen betalen, is er bij 9 van de 10 dierenartsen iets te regelen, zodat je het in termijnen kan betalen.

De asiels zitten al overvol met kittens, katten en poezen. De kittens die je poes krijgt, zijn er vaak veel. Deze gaan weer naar nieuwe eigenaren die het ook misschien niet zo nauw nemen. En zo krijgen al poesjes uit het nest ook weer kittens. En zo gaat het maar door het door. Het houdt niet op, niet vandaag!

STRESS
Stop het onnodig fokken met je dier! Daarmee stop je de stress voor het beest, de stress van jezelf, de stress van de kittens. En dan hoor ik mensen denken: stress voor het dier? Ja zeker! Wat te denken elke keer weer die hormonen door het lijf, elke keer weer die aanslag op het lichaampje, elke weer de bevalling, elke keer weer dat gezuig aan de tepels, elke keer weer dat de baby’s worden weggehaald (omdat ze naar een andere eigenaar gaat). En als men denkt dat een dier dit niet zo ervaart, dan kan ik je vertellen dat dit wel degelijk ervaren wordt!

In hondenland heb je de broodfokkers, die veel en vaak met diverse hondensoorten zo vaak en te veel nesten hebben! Daar vechten we voor om dit te laten stoppen. Maar hoe zit dat dan met de huisdierpoes? In principe is het precies hetzelfde! Elke jaar, misschien wel 2x in het jaar zit de poes vol met onnodige kittens!

Ik smeek alle eigenaren van poezen en katers: laat je dier helpen! Stop daarmee de vicieuze cirkel van het onnodig oepsnestjes of pretnestjes krijgen.

Ik smeek ook alle eigenaren van honden: laat je dier helpen zodra dit mag! Stop het onnodig fokken van honden; zeg niet: ik wist het niet, want dit is absoluut niet waar!!

(©) Angela van der Ploeg – 2020


NOG EVEN HET VOLGENDE:

Huisdierenoverschot

Het huisdierenoverschot is een serieus probleem in Nederland. Jaarlijks worden er  honderdduizenden dieren geboren, bij fokkers en ook bij mensen thuis. Inmiddels leven er in Nederland veel meer huisdieren dan dat er mensen zijn die voor een dier willen zorgen. Dit leidt tot een groot aantal huisdieren dat gedumpt wordt in het asiel, of zoals in Mijdrecht op straat.

Castreer je dier

Door de talloze ‘pretnestjes’ die jaarlijks geboren worden, hebben de vele zwerf- en asieldieren in Nederland nóg minder kans op het vinden van een nieuw thuis. Het gevolg: ernstig dierenleed. (Toekomstige) huisdiereigenaren kunnen veel doen om het huisdierenoverschot terug te dringen. Zo is het ontzettend belangrijk dat een huisdier gecastreerd is en geen jongen kan krijgen.

Neem geen nestje, teken de belofte

Om aandacht te vragen voor het leed dat wordt veroorzaakt door pretnestjes is de Sophia-Vereeniging een actie gestart waarbij mensen kunnen beloven geen nestje te nemen. Na het ondertekenen kan de belofte gemakkelijk via sociale media gedeeld worden, zodat ook andere huisdiereigenaren gemotiveerd worden om hun dier te castreren en asieldieren meer kans hebben op een nieuw baasje.

Geef een reactie