Vergeving

Vergeving betekent niet dat je het verleden uitwist of vergeet wat er is gebeurd en al helemaal niet dat je het gedrag van diegene goedkeurt. Het betekent niet eens dat de ander persoon zijn gedrag zal veranderen: daar heb je geen macht over. Het betekent dat je de woede en pijn in je loslaat, waardoor diegene geen macht meer heeft over jou.

Het is niet makkelijk. Maar ook jij kunt het leren.

Als je vasthoudt aan pijn, het herleeft en niet kunt loslaten en vergeven, lees dan verder voor een paar tips die ik heb geleerd.

Maak de bewuste keuze los te laten
Je hoeft het niet in een seconde te doen, of zelfs niet in een dag. Het kan een tijdje duren voor je over iets heen komt. Maar maak in ieder geval de bewuste beslissing dat je het wilt omdat je herkent dat de pijn je geen goed doet.

2. Denk na over de voor- en nadelen
Welke problemen veroorzaakt deze pijn in je leven? Beïnvloedt het je relatie met deze persoon? Of met anderen? Beïnvloedt het je werk of gezinsleven? Weerhoudt het je ervan je dromen te verwezenlijken of een beter persoon te worden? Word je er ongelukkig door? Denk na over al deze problemen en laat het doordringen dat het tijd is voor iets anders. Denk daarna na over de voordelen van vergeving: hoe je je er gelukkiger door zult voelen, hoe het je zal bevrijden van het verleden en de pijn, en hoe het je relaties en je leven in het algemeen zal verbeteren.

3. Besef dat je een keuze hebt
Je hebt geen macht over de handelingen van anderen, dus spaar jezelf de moeite. Maar je hebt wel macht over je eigen handelingen en ook je gedachten. Je kunt ervoor kiezen dat je de pijn niet meer herleeft en verder gaat met je leven. Jij hebt deze macht. Je hoeft alleen maar te leren hoe je deze macht kunt uitoefenen.

4. Leef je in
Probeer dit eens: probeer de situatie te bekijken vanuit het perspectief van de ander. Probeer te begrijpen waarom die persoon dat heeft gedaan. Ga er vanuit dat diegene op zielsniveau geen slecht persoon is, maar gewoon een verkeerde keuze heeft gemaakt en iets verkeerds heeft gedaan. Wat zou er door hem heen kunnen zijn gegaan, wat zouden zijn beweegredenen kunnen zijn geweest? Wat zou hij gevoeld kunnen hebben, en hoe zou hij zich erna hebben gevoeld? Hoe voelt diegene zich nu? Je hoeft het hiermee niet goed te keuren, maar probeer gewoon te begrijpen en in te leven, hoe moeilijk het misschien ook kan zijn.

5. Begrijp je verantwoordelijkheid
Probeer te begrijpen hoe je misschien zelf ook gedeeltelijk verantwoordelijk kunt zijn geweest voor wat er is gebeurd. Wat zou je hebben kunnen doen om het te voorkomen? En hoe kun je voorkomen dat het nog een keer gebeurt? Dit betekent niet dat je alle schuld op je neemt of dat je hiermee zegt dat de ander helemaal geen aandeel heeft gehad, maar besef dat we geen slachtoffers zijn, maar deelnemers aan ons leven.

6. Focus op het heden
Nu je hebt nagedacht over het verleden, besef dan dat het verleden voorbij is. Het vindt niet meer plaats, alleen nog in eigen geest. En dat veroorzaakt problemen: ongelukkigheid en stress. Probeer je focus juist terug te brengen naar het huidige moment. Wat doe je nu? Wat voor vreugde kun je vinden in het huidige moment? Vind nu vreugde in je leven, nu het zich afspeelt, en stop met het verleden te herleven. Je zult natuurlijk vanzelf wel weer over het verleden gaan nadenken, maar erken het gewoon en breng jezelf rustig terug naar het huidige moment.

7. Laat vrede in je leven toe

Probeer je te richten op je ademhaling wanneer je focust op het huidige moment. Stel je voor dat je bij iedere uitademing de pijn en het verleden uitblaast, waarmee je je lichaam en geest ervan bevrijdt. En stel je voor dat iedere inademing je vervult met vrede en liefde. Laat de pijn en het verleden los. Laat vrede je leven binnenkomen. En ga verder. Denk niet meer aan het verleden, maar aan vrede en het heden.

8. Voel compassie
Vergeef de persoon in kwestie. Besef dat je jezelf hiermee toestaat om gelukkig te zijn en verder te gaan met je leven. Voel compassie voor die persoon een wens hem al het goede toe. Bid voor hem. Voel de liefde voor hem en het leven in het algemeen groeien in je hart.

Het duurt misschien even. Dwing niets af. Als je merkt dat je bij dit punt vast blijft zitten, herhaal de bovenstaande punten. Gun jezelf de tijd. Ook jij kunt vergeven en loslaten.

Lees ook deze pagina’s:
Loslaten en vergeven
Je kunt je leven helen oefeningen